menu

Kompaktní, sypký a transparentní pudr

Kompaktní, sypký a transparentní pudr

Až nečekaně často v showroomu slýcháme otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi kompaktním nebo také presovaným (compact), sypkým (loose) a transparentním (transparent) pudrem. Probereme proto dnes tyto tři produkty podrobněji a uvedeme jejich hlavní vlastnosti a způsob použití.

Samotné pojmenování napovídá, v čem se tato trojice liší na první pohled. Kompaktní pudr, kromě toho, že je slisován do podoby pevného, kompaktního bloku, se zpravidla nachází v balení opatřeném zrcátkem a případně také pudřenkou. Je možná poněkud opomíjeným ale ohromně důležitým dříčem, který by neměl chybět v kabelce nebo kufru ani na cestách. Pokud tedy nás tyto cesty vedou aspoň trochu skrze civilizaci. Tvoří jeden z pilířů klasické kosmetické taštičky. Kompaktní pudr je ideální pro rychlé sjednocení tónu pleti. Stejně vynikající pomůckou je pro každého, kdo se potýká s mastnou pletí. Dokáže absorbovat přebytečný maz a tím potlačit nežádoucí lesk pleti a zmatnit ji. Má relativně vysokou krycí schopnost a umožňuje vrstvení, takže je celkem flexibilním nástrojem pro dosažení požadovaného vzhledu - od nenápadně přirozeného po expresivnější se zvýrazněním určitých partií obličeje. Presovaný pudr pomůže zakrýt menší nedokonalosti a zakrýt jemné linky pro dosažení hladší a mladistvě působící pleti. Výhodou kompaktního provedení je možnost snadného doplňování pomocí refillů.

Sypký pudr má ze své podstaty lehčí konzistenci a na pokožce je vzdušnější. Určený je především pro jednoduché líčení s velmi přirozeně působícím výsledkem a pro fixování krémových make-upů. Na rozdíl od jeho kompaktního kolegy u něj nehrozí nežádoucí efekt "masky". Dobře se hodí také pro pleť s hlubšími vráskami, které presované pudry mají tendenci zvýrazňovat (ačkoliv ty jemné naopak umí dobře zamaskovat, jak bylo řečeno výše). Aplikace je velmi snadná, vzhledem k sypké konzistenci je ale nejlepší mít k tomuto účelu po ruce kabuki štětec. Díky lehké textuře tento pudr snadno splyne s pletí a nevyžaduje žádné složité techniky nanášení. Sypké pudry jsou oblíbené mezi fotografy a vizážisty pro svou schopnost vytvářet efekt jemného rozostření, díky němuž pleť na fotografiích působí perfektně. Populární je také tzv. "zapékání", které spočívá v nanesení velkého množství sypkého pudru, čímž se dobře zafixuje make-up a krásně rozjasní oblast pod očima.

Transparentní pudr, jak opět napovídá označení, postrádá barevnost. Jedná se v podstatě o sypký pudr bez tónovací složky. Jeho účelem je hlavně zmatnění pleti, ve větším množství ji ale umí také poněkud zesvětlit. Kromě matování se hodí k fixaci make-upu podobně jako ostatní sypké pudry, zachovává přitom však barvu podkladu. Vhodný je dále k minimalizaci pórů. Transparentní pudry mají vlastnosti rozptylující světlo, čímž opticky póry zmenšují, takže pleť vypadá hladší. Transparentní pudry lze rovněž použít k zapékání. I když je tento typ pudru kvůli absenci barevného tónu velmi univerzální, dejte si při jeho výběru pozor, aby vaší pleti nedodával popelavý nádech. 

Nakonec ještě krátce ke způsobu nanášení. K rovnoměrné aplikaci pudru použijte štětec, houbičku nebo pudřenku (která je u presovaných pudrů často součástí balení). Hlavní pozornost věnujte T-zóně (čelo, nos a brada) a oblasti pod očima, protože v těchto místech je pleť nejvíce náchylná k lesknutí se vlivem nadbytečného kožního mazu a k tvorbě linek. Pudr vždy důkladně rozetřete pro dosažení přirozeného vzhledu. Nebojte se experimentovat s různými pudry, než najdete ten, který nejlépe vyhovuje vašemu typu pleti a požadovanému výslednému efektu.

Úplným závěrem opět stručné shrnutí toho hlavního:

1. Kompaktní pudr (presovaný) zpravidla obsahuje pudřenku a je vhodný na rychlé přepudrování, sjednocení tónu pleti a zmatnění. Je ideální na cesty a dá se používat místo klasického make-upu. Lépe kryje nedokonalosti a déle vydrží na pleti. ​​​​​​​​

2. Sypký pudr má lehčí konzistenci a hodně často vyžaduje kabuki štětec (do kabelky). Je vhodný pro každodenní líčení, pro lehké zafixovaní krémového make-upu. Dodává pleti přirození vzhled, nevytváří efekt “masky” a tolik nezvýrazňuje mimické vrásky či rozšířené póry. ​​​​​​​​

3. Transparentní pudr je vhodný pouze pro zmatnění, nikoliv pro tónování pleti (byť často díky své bílé barvě dokáže pleť relativně zesvětlit). Hodí se pro ženy, které se líčí minimálně a potřebuji produkt pro lehké zmatnění looku.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty