menu

Jak pečovat o pleť v chladném počasí

Za okny je listopad jak má být, šedivý a škaredý, a tak je čas myslet na teplé šály, chlupaté svetry, hřejivé rukavice nebo si třeba přát novou čepici na lyže. Ale také je třeba vzpomenout si na svou pleť, protože stejně jako šatník i péče o ni vyžaduje sezónní změnu.

Není těžké si povšimnout, že kromě romanticky růžových tváří a sněhových vloček zachycených na řasách přináší zima také suchou, napnutou, zvýšeně citlivou a často i popraskanou a šupící se pleť. Když venkovní teploty klesají, stává se vzduch mnohem více suchým, ztrácí svou běžnou vlhkost. Navíc se přidává ostrý studený vítr a štiplavý mrazík. Ideální to není ani uvnitř, protože v příjemně vytopených místnostech je vlkhost také nižší než by měla optimálně být, takže pokožka trpí dehydratací a k tomu se na ni valí bakterie vesele se množící v technicky ohřívaném vzduchu. 

Když kůže ztrácí přirozenou vlhkost, oslabuje to její obranyschopnost. Následkem toho vnější vrstvy začínají ztrácet barvu, praskat, svědit a loupat se. To se může projevit nejen na obličeji, který je nejcitlivější a zároveň nejvíc vystavený živlům, ale na celém těle včetně rukou a nohou. Proto je důležité věnovat sezónním potřebám pokožky pozornost a odpovídajícím způsobem přizpůsobovat péči. 

Co dělat aby i v zimě byla pleť jako v bavlnce 

Ochrana Že je v zimě vhodné nosit čepici a rukavice je pochopitelně zbytečné zdůrazňovat. Za připomenutí už ale určitě stojí ochranná tyčinka na rty, která by přes zimu měla patřit k základnímu obsahu kabelky. Důležité je také nepodceňovat zimní sluníčko, když už vykoukne. Zejména v krajině pokryté sněhem se jeho paprsky odráží a působí silněji, než se zdá. Na horách se k tomu ještě přidává řidší vzduch, takže UV záření je opravdu silné. Proto v podobných případech nezapomeňte, že opalovací krém není jen letní záležitostí. Vhodným řešením je ale také třeba make-up s ochranným faktorem.

Hydratace Jedná se o první a základní prvek aktivní péče o pleť, protože pomáhá udržovat její vyváženou vlhkost a tím přirozené obranné a regenerační procesy. Zimní hydratační krémy by měly obsahovat nejlépe i vyživující látky a mely by se rychle vstřebávat. Je lepší se vyhnout mastným a hutným krémům, které pleť poměrně dost zatíží, případně také zanechají mastné fleky na oblečení. Dobré je aplikovat hydratační kosmetiku na čistou pleť ráno a večer obzvlášť po koupání, kdy jsou póry otevřené a schopné rychleji vstřebávat prospěšné látky.

Odličování a čistění pleti V zimě lze jednoznačně doporučit vyměnit gelové a pěnové čisticí přípravky za krémy a olejíčky. Krémové čisticí prostředky jsou šetrnější k suché pleti a navíc mají lepší hydratační účinky. Silnější čisticí gely dokážou odstranit až příliš velké množství přírodního kožního mazu, který je však v zimě potřebný jako ochrana pokožky. Pokud je vaše pokožka extrémně sucha, zvažte k odličování použít čisticí balzámy s obsahem výživných másel a přírodních olejů, které ji nebudou dále vysušovat. Rozhodně se vyhýbejte všem produktům obsahujících alkohol, který pokožku velmi silně vysušuje.

Co se týče používání peelingu v zimě, názory se dost liší. Vhodné bude kompromisní řešení, kdy se lehký peeling zkombinuje s kvalitním výživným a ochranným krémem. Peeling se postará o odstranění mrtvých kožních buněk a nečistot, a tím umožní pokožce účinněji nasávat hydratační látky, které jí potom dopřejete. Pokud ale máte velmi citlivou  pleť, vyvarujte se peelingu raději úplně. Šupinatou pleť také můžete odstranit jemně pomocí vlažné vody a žínky a nedráždivého mýdla.

Líčení I v zimě chce samozřejmě být každá žena krásná. Výběr vhodného make-upu je však v tomto období složitější záležitost. V zimě volte raději krémové krycí báze před pudry, které plet spíše matují a dehydratují. Make-upy mají navíc tendenci udržovat trochu více vlhkosti a dělají pleť díky tomu hebčí. Ještě lepší volbou bude make-up s obsahem přírodních olejů, třeba arganového, který nejenom pleť chrání, ale také hydratuje a vyživuje.

Koupání Když se ochladí a za oknem třeba i krásně sněží, je lákavé vlézt do horké vany. Teplá voda ale dehydratuje pokožku a vlasy, dlouhá koupel v horké vodě se rovná silnému vypařování vlhkosti, které sebou odnáší i přirozené ochranné vrstvy kožního mazu. Naopak mírně teplá lázeň může pomoci regulovat vlhkost kůže, prospěšná bude zejména pokud přidáte do vody esenciální oleje, bylinky, suché nebo tekuté mléko a třeba i med.

Ruce a nohy v teple Vedle obličeje jsou chladu nejvíce vystaveny ruce a nohy, kde navíc téměř nejsou mazové žlázy produkující přirozenou ochrannou vrstvu. Navíc kůže na rukou je mnohem tenčí než na jiných místech, a proto potřebuje zvláštní ochranou péči. Nebojte se tedy i několikrát denně aplikovat zimní hydratační krém a hlavně noste teplé rukavice. Pokud trpíte alergií na vlnu, noste tenké bavlněné rukavice a na ně až oblečte vlněné.

Zdravá výživa Své pokožce můžete dodat další sílu tím, že jí zajistíte extra antioxidanty a spoustu omega 3, 6, 7 a 9 mastných kyselin pomocí správné stravy. Je to přírodní způsob, jak udržet pokožku vyživovanou a zdravou. Konzumujte mnoho ořechů, sezónní ovoce a zeleninu. Například hrozny jsou dostupné i v zimě a jsou dobrým zdrojem vitamínů a antioxidantů, které vaše kůže potřebuje. Vyhněte se nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholických nápojů, které pleť rovněž dehydratují.

Pitný režim Ať už jste doma nebo venku, v zimě je vzduch sušší. Ačkoli pocit žízně je během zimy menší, pravidelný pitný režim je stále důležitý a to i pro pokožku.

Jak je vidět, zásady správné péče o pleť během chladných měsíců nejsou nijak složité. Určitě se vyplatí jimi řídit, abychom si v tomto období náročném kvůli nedostatku světla na psychiku nepřidělávali další nepříjemnosti.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty