menu

Výběr vhodného make-upu

Jak vybrat vhodný make-up

Líčení je vlastně určitý druh uměleckého projevu. Stejně jako jiné formy umění totiž umožňuje vyjádřit se, projevit svoji osobnost, "vykřičet" pocity a náladu, dát na odiv osobní vnímání krásy. Dobré líčení však, opět stejně jako jakékoliv jiné kvalitní umění, vyžaduje znalost tak řečeno základních technických postupů.

Klíčem k perfektnímu nalíčení je podkladová báze - doslova základna, se kterou stojí a padají všechny ostatní produkty. Výběru správného podkladu pod make-up je proto nutné věnovat potřebnou pozornost a počítat s tím, že bez podkladové báze nebude výsledek nikdy úplně top. Na druhou stranu je pravdou, že kvalitní a vhodně zvolený make-up dokáže divy sám o sobě. V běžném každodenním použití, kdy rychlost ranní kosmetické rutiny převáží nad drobnými nedostatky výsledného vzhledu, takovýto make-up plně postačí. O to více pozornosti je ale potřeba věnovat výběru toho skutečně vhodného, protože musí odvést práci i za chybějící podkladovou bázi. 

Prvním nezbytným krokem při výběru báze i make-upu je znát typ své pleti. Oba produkty jsou vyvíjeny právě s ohledem na to, aby vyhovovaly určitému typu pleti - mastné, suché, smíšené nebo citlivé. Svým specifickým složením pak dokážou zajistit, aby vlastnosti pleti neměly negativní vliv na vyznění líčení. Pro mastnou pleť je třeba volit bezolejové, matující báze a make-upy, které redukují lesk pokožky a poskytují dlouhotrvající krytí. Suchá pleť vyžaduje produkty s hydratačním a zvlhčujícím působením, které zabraňují šupinatění a pleti dodají zdravý "vlhký" efekt. Pleť smíšená vyžaduje takový produkt, který zajistí hydrataci a zároveň dokáže eliminovat přebytečnou mastnotu. Při citlivé pleti je třeba sáhnout po bázi či make-upu velmi šetrném, ideálně hypoalergenním, protože jakékoliv podráždění pokožky zkrášlující efekt líčení snadno zhatí.

Pro dobrý výsledek musíme respektovat také podtón své pleti. I ten berou výrobci kvalitního make-upu v potaz a dodávají svoji paletu odstínů ve variantách s náležitým podtónem. Je jasné, že nekompatibilní podtón make-upu nikdy nemůže perfektně "sedět". Podtóny se dělí na teplé, studené a neutrální. K teplým patří žlutý, béžový nebo zlatavý podtón, k chladným růžový. Pokud je obtížné určit, zda je Váš podtón teplý nebo studený, patrně jde o podtón neutrální. Snadným způsobem jak určit, která z těchto možností se Vás týká, je prohlédnout si žilky na zápěstí. Nazelenalé žilky naznačují teplý podtón zatímco modré naopak studený.

I když svoji pleť známe dokonale, opravdu dobrý výběr nikdy nejde udělat "na dálku", jaksi teoreticky. Vždy je potřeba produkt, který ještě neznáme, otestovat doslova na vlastní kůži. Najít příjemný obchod s kvalitní kosmetikou dnes už není problém, samotné zkoušení však opět vyžaduje pamatovat na určité zásady. Jednou z nich je, že přirozené světlo je Vaším nejlepším přítelem. Samozřejmě není úplně žádoucí chodit se prohlížet v kapesním zrcátku na ulici, proto je důležité osvětlení obchodu. Dobré obchody se poznají mimo jiné podle toho, že jsou osvětleny svítidly poskytujícími světlo odpovídající teplotou (tj. "barvou") běžnému dennímu světlu. Barevné vyznění make-upu tak není nijak zkreslené a i bez běhání na ulici si můžete správně vybrat.

Testování make-upu je vhodné provádět na přechodu obličeje a krku. Krk totiž bývá světlejší než obličej, který je více vystavený slunci, a je třeba volit tak, aby po nalíčení obličeje nevznikl mezi ním a krkem nevzhledný výrazný barevný zlom. Ideálním výsledkem je přirozená postupná změna tónu. V úvahu je přirozeně nutné brát i roční období a "budoucnost". Na jaře počítáme s tím, že nám pleť pod sílícími slunečními paprsky bude tmavnout, koncem léta nás čeká naopak postupné blednutí.

Velkou roli nezbytně hraje také krycí efekt báze či make-upu. V tomto směru bude Váš výběr záviset především na osobní preferenci, obecně ale platí že méně je spíše více. Lehký krycí efekt (poskytovaný zejména BB krémy) propůjčí svěží a přirozený vzhled a v horkých letních měsících bude znamenat také větší komfort díky lepší prodyšnosti. Střední krytí dobře poslouží téměř všem typům pleti, je to nejuniverzálnější volba, která je vhodná pro většinu příležitostí. Zakryje drobné nedostatky ale zároveň nechá vyniknout přirozený půvab pleti. Plně krycí produkty jsou na místě zejména při potřebě zakrýt výraznější nedokonalosti pleti. V ostatních případech může být jejich výsledkem vzhled sice formálně dokonalý ale přeci jen poněkud nepřirozený a "přehnaný".

Nezapomínejte ani na přidané benefity některých podkladových bází a make-upů. K nim patří například SPF faktor pro základní ochranu před sluncem, vyšší obsah antioxidantů pro ochranu pleti před oxidačním stresem a vyživující složky, díky kterým make-up nejen zkrášluje ale také o pleť pečuje.

Všechny tyto zásady jsou v jádru celkem prosté, ze zkušenosti ale víme, že se na ně, nebo aspoň některé z nich, často zapomíná. Důsledkem pak někdy bývá zkoušení nových a nových produktů končící znovu a znovu nespokojeností. Pokud je to třeba zrovna Váš případ, zkuste se zamyslet, zda neděláte chybu v některém z popsaných bodů. Protože cílem není hledat, cílem je cítit se skvěle protože víme, že skvěle vypadáme. 

Na závěr si proto stručně shrňme některé důležité rady a tipy: ​​​​​​​​

1. Před zkoušením i toho nejdražšího make-upu dbejte na to, aby pleť byla čistá. Udělejte si peeling a odstraňte všechny nečistoty, suché šupinky a ucpané póry.​​​​​​​​

2. Vyberte, jaký typ make-upu nejvíce vyhovuje Vašemu typu pleti - matující je vhodný pro kombinovanou a mastnější pleť, rozjasňující pro normální a sušší pleť.​​​​​​​​

3. Vemte v úvahu nejen odstín, ale také podtón pleti - porcelánový, růžový, beige či smoky.​​​​​​​​

4. Zvažte krycí schopnost make-upu: lehký (BB krém), středně krycí - pro sjednocení tónu pleti, plně krycí - pro perfektní zakrytí všech nedokonalostí pleti. ​​​​​​​​

5. Odstín make-upu zkoušejte nejlépe na přechodu obličeje a krku. U většiny žen je sice barva pleti na krku světlejší něž na obličeji, po nalíčení by ale neměl vzniknout výrazný barevný přechod. Stejné pravidlo platí i pro pudry.​​​​​​​​

6. Nejsympatičtější odstín make-upu vyzkoušejte na celém obličeji. Zda Vám vyhovuje nejen barevně ale také po stránce konzistence.​​​​​​​​

7. Nezapomínejte na zkreslujícíc efekt osvětlení v obchodech. Nejlepší je vybírat při denním světle, které umí dosáhnout např. vhodné LED osvětlení zkušebního zrcadla.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty