menu

Přírodní dekorativka

Dnes se zaměříme na trochu opomíjenou kategorii přírodní kosmetiky a to je kosmetika dekorativní. Asi většina žen si již dnes přinejmenším uvědomuje existenci kosmetiky přírodní či přímo bio, mnoho z nich ale tak nějak opomíjí, že existuje i přírodní kosmetika dekorativní. A pokud už o ní něco slyšely, představují si ji mnohdy jako „vymačkanou šťávu z okvětních lístků“, tedy něco, co nemůže dosáhnout kvalit klasické dekorativní kosmetiky, tedy rozsah barevné škály, krycí schopnost make-upu, jeho odolnost apod. Opak je však pravdou. Jaké jsou tedy výhody přírodní dekorativní kosmetiky oproti té běžné a má i nějaké nevýhody?

Jednou z nesporných výhod přírodní dekorativní kosmetiky a přírodní kosmetiky vůbec je pochopitelně fakt, že neobsahuje chemické složky, které mohou být pro naši pleť zatěžující či přímo zdraví nebezpečné. V případě kosmetiky dekorativní se pak jedná především o parabeny, tedy látky, které brání rozmnožování mikrobů a tak prodlužují trvanlivost výrobků. Jenže tyto látky byly nalezeny v tkáních žen, které onemocněly rakovinou prsu. U citlivých osob mohou přinejmenším vyvolat podráždění či alergickou reakci. Dalšími potenciálně nebezpečnými látkami je např. formaldehyd obsažený v lacích na nehty či syntetická barviva obsažená v dekorativní kosmetice. Častou složkou klasické dekorativní kosmetiky je i silikon, který u make-upů vytváří pocit vyhlazené pokožky a zároveň funguje jako jakési lepidlo, který make-up na pleť přilepí a ten pak vydrží mnoho hodin tak často vyzdvihovaných v reklamách. Jenže to vše za cenu ucpaných pórů, pleť nemůže dýchat, pot, za normálních okolností odvádějící škodliviny z těla, se neodpařuje, ale vrací se zpět do pokožky. Podobné negativní efekty mají i v dekorativní kosmetice obsažené minerální oleje, které navzdory svému názvu pocházejí z ropy. Při užívání ucpávají póry, vyvolávají ekzémy, akné, brání regeneraci pleti a zrychlují tak její stárnutí.

Přírodní dekorativní kosmetika tyto nezdravé a nebezpečné látky neobsahuje a přirozeně je tak k pleti šetrnější a většina žen ji mnohem lépe snáší. Není výjimkou, že některým ženám používání této kosmetiky konečně pomohlo zbavit se některých problémů s pletí. Absence chemických látek, které v dekorativní kosmetice mají napomoci trvanlivosti či snazšímu nanášení samozřejmě vede k některým problémům, ale na ty existují jednoduché triky. Tak např. při nanášení make-upu bez obsahu silikonu, který jinde pomáhá snadné roztíratelnosti a předchází vytváření stop a viditelných tahů, si můžete pomoci tím, že make-up budete nanášet na vlhký obličej, vlhkým štětcem či BeautyBlenderem. Pro zvýšení trvanlivosti pak výrobci do svých kosmetických výrobků přidávají např. stříbro, které je přirozeně antibakteriální a tím zvyšují nejen odolnost make-upu, ale pomáhají i k čištění pleti. Proti tomu, aby Vám make-up začal po nějaké době tzv. téct z obličeje a tedy ztratil svou funkci, opět pomůže jednoduché pravidlo – make-up nanášejte na obličej s dostatečným časovým odstupem (alespoň 5 minut) po použití podkladového krému. Make-up tak k pleti lépe přilne a snížíte tak riziko, že Vám z obličeje odteče.

Jednou z již zmiňovaných obav v souvislosti s přírodní dekorativní kosmetikou je pak představa, že nenabízí tak širokou paletu barev a odstínů, jako kosmetika klasická. Opak je však pravdou. I v přírodní kosmetice je výběr z opravdu široké palety barev laků na nehty, očních stínů, rtěnek či lesků na rty, ale i velké množství odstínů make-upů, pudrů, tvářenek či bronzerů. Co je pro obě kategorie společné – každá značka má pochopitelně svou barevnou škálu a tak Vám může chvíli trvat, než najdete ten svůj ideální odstín. Jednou z nesporných výhod přírodní kosmetiky v souvislosti s barevnou nabídkou je pak i to, že právě díky přírodnímu a tedy pro organismus celkově neškodnému a snadno snášenlivému složení, nabízí některé značky i produkty, které můžete použít zároveň jako oční stíny i rtěnku apod., jeden výrobek je tak doslova multifunkční.

Sečteno, podtrženo, přírodní dekorativní kosmetika neslibuje zázraky, nenabízí nemožné a má i některé nevýhody oproti kosmetice klasické. Ty se však dají celkem snadno kompenzovat a pokud Vám není jedno, čím zkrášlujete svůj obličej na celý den, pak je přírodní kosmetika určitě přirozenější volbou. A rozhodně se nemusíte bát, že byste neměli z čeho vybírat.

V naší nabídce najdete pouze certifikovanou dekorativní přírodní kosmetiku, která vždy nabízí něco navíc. Tak např. Německá značka Alva vyrábí svou kosmetiku z vlastní produkce ekologického zemědělství na farmách v Austrálii. Pod značku Logona spadají první certifikované přírodní laky na nehty na světě. Francouzská značka Zao se nezaměřuje pouze na kvalitu produktů, ale i používaných obalů – její výrobky tak získáte v typických bambusových obalech, které už při samotné výrobě jsou ekologické, navíc systém těchto obalů umožňuje výměnu náplní a tedy opětovného používání bambusových pouzder. Další francouzská značka Bo.ho green nabízí čistě přírodní kosmetiku vyvinutou týmem mikrobiologů, toxikologů, biochemiků a dermatologů a zaručuje, že její produkty nebyly testovány na zvířatech.

Tak neváhejte a vybírejte.

Top přírodní kosmetika

Pro Váš přirozený půvab

Neustále vybíráme ty nejkvalitnější a nejzajímavější české i světové značky bio kosmetiky pro péči o pleť i vlasy a perfektní líčení. Sáhneme vždy jen po těch, co jsou opravdu přírodní, opravdu ekologické, opravdu účinné a opravdu netestované na zvířatech. Zkrátka těch, co si na nic nehrají. Zkuste kteroukoliv z nich a přesvědčte se na vlastní kůži.

close

Oblíbené produkty